De Roon haalt het kartonnen bekertje snel uit de koffieautomaat en vervangt het voor zijn eigen donkerblauwe hete koffiemok. Hij werd er in het begin wel eens om uitgelachen, maar tegenwoordig zijn de collega’s van de recherche er aan gewend dat hij eerst de warmwaterkraan goed laat doorlopen en dan zijn lege mok met het loeihete water vult. Hij laat de mok even gevuld achter en drukt op de automaat het knopje in voor een dubbele espresso. Dan loopt hij terug naar de wastafel, wacht daar tot het geluid van bonenmalen is gestopt, gooit vervolgens het hete water uit de mok en haast zich naar de automaat om, net voordat het koffie-extract uit het sputterende pijpje loopt, het kartonnen bekertje dus om te ruilen voor zijn hete mok.
Uit zijn werkwijze blijkt wel dat Serge de Roon zijn koffie het liefst heet drinkt. Een aantal collega’s hebben hem al vervloekt, maar dat ligt niet aan de hete koffie, maar aan het feit dat hij de hete kraan niet even naspoelt met koud water. Zodoende gebeurt het nog wel eens dat iemand, net na het koffie halen van de Roon, zijn handen wil wassen en zich vervolgens met rode handen van het hete water en rode vlekken in hun nek van irritatie bij de Roon in de deuropening meldt.
Antwoord of reactie krijgen ze daarbij nooit want met een gebaar dat hij eerst even rustig van zijn vers gezette espresso wil genieten, gooit hij de deur van zijn kantoor voor hun snuivende neus dicht.

Met de hete mok nog in zijn handen neemt hij weer plaats achter de computerschermen. Links een scherm met alle hulpmiddelen zoals datum en tijd, agenda, telefoon met contacten en zijn e-mailbrowser. Op het rechterscherm is een onderbalk te zien waarop wel tien tabjes van diverse systemen actief zijn. Als hij een systeem nodig heeft dan hoeft hij maar het tabje aan te klikken en de applicatie wordt in een groter window getoond.
Hij leest nu in de aangifte het bankrekeningnummer en met een simpele kopieer en plak actie zet hij de financiële zoekmachine aan het werk. Binnen twee seconden staat de rekeninghouder met alle persoonlijke gegevens op zijn scherm. Het overboeken van de vijfduizend euro van rekening ‘gedupeerde’ en het vier minuten en 12 seconden later middels een pinactie weer opnemen van hetzelfde bedrag door ‘verdachte’.
‘Typisch een MM actie.’ concludeert Serge die graag in Engelstalige afkortingen denkt. ‘CC’ is Case Closed, maar kan ook Cold Case betekenen en in het ergste geval Cold Coffee. Wat dat betreft worden zijn collega’s nogal eens op een verkeerd been gezet als Serge tijdens een briefing met zijn afkortingen rondstrooit. Waar vooral vrouwelijke collega’s nogal eens aanstoot aan nemen, is als Serge bij de statusmelding van hun te behandelen zaken het over ‘Een snelle WIP’ heeft.
Met twee handen vragend omhoog zegt hij dan ‘Wat nou? Een WIP is een Work In Progress. Dat betekent gewoon Werk In Uitvoering en dat is precies de status van dit onderzoek, het is klein en snel af te ronden.’
Wat dat betreft is ‘MM’ eenduidiger want dat staat gewoon voor Money Mule wat hij toch iets sjieker vindt klinken dan Geldezel.
Het toeval wil dat de grote zaak waar hij met een team aan werkte vorige week is afgerond. Als gevolg daarvan kan hij nu, tot er zich weer een moord of aanslag voordoet, tijd besteden aan de kleinere criminaliteit. Op de briefing vanochtend waren de prioriteiten vastgesteld en ondanks het lage ‘oplospercentage’ vond de teamchef de categorie betaalproductenfraude opeens van belang. Waarom? Niemand die het weet of durft te vragen. De chef zet altijd in op zaken die wel gemakkelijk op te lossen zijn zodat hij goede sier kan maken met ‘zijn’ behaalde resultaten bij de korpschef. Dit keer is er blijkbaar een reden dat ook een bijna nooit af te ronden categorie wordt onderzocht.
Als het hogere kader de bakens verzet, varen de dienders dezelfde koers. De voornaam Serge betekent oorspronkelijk ook ‘dienaar’ dus doen wat de baas zegt, is hem niet vreemd. Helaas heeft zijn naam altijd tot hilariteit geleid bij collega’s en familie. Niet voor het eerst vraagt iemand ‘Hoe is het nou met Saskia?’ of iemand doet een Sean Connery imitatie door met een lage stem te zeggen ‘My name is Serge, Re-cherche.’

Serge voert een aantal clusteropdrachten uit om te kijken of er verbanden zijn te vinden. Landelijk gezien zijn er dit kalenderjaar bijvoorbeeld meer dan driehonderd identieke MM acties geweest. Dus precies vijfduizend euro die overgeboekt en direct weer gepind wordt. Als hij de opgeloste zaken eruit filtert blijven er nog altijd tweehonderdveertien cases over.
MM’s zijn, zo weet hij uit ervaring, behoorlijk regio gebonden omdat de verleiders hun slachtoffers veel bij hen in dezelfde stad of regio zoeken. Na filtering ziet hij dat de laatste negen cases zich allemaal binnen één gemeente hebben voorgedaan. Dit lijkt dus een relatief nieuwe bende te zijn die hier aan de slag is gegaan. En juist de startende criminele ondernemer maakt nog weleens een BeFje (BeginnersFoutje), nog zo’n afkorting die hij sinds zijn laatste disciplinaire waarschuwing maar vermeed tijdens de briefing.
Opnieuw geeft zijn ervaring de doorslag om in deze groep op zoek te gaan naar patronen, getuigenissen, laterale verbanden. Klikkend en scrollend met zijn muis onderzoekt hij de selectie in de hoop snel iets te vinden, want als rechercheur is het zijn doel om een zaak op te lossen. Zolang het maar geen oploskoffie wordt.

3 comments on “Werk in uitvoering -10- Serge

Reageer