Een jaar of vijf geleden waren we op weg naar Madeira. De makkelijkste tussenstop was destijds Lissabon en daar maakten wij dan ook maar meteen drie dagen van. Nu zijn we op weg naar de Azoren en opnieuw beginnen we deze reis met een tussenstop van drie dagen in Lissabon. Het is fijn om hier weer te zijn. We hebben een leuk klein hotel in de wijk Bairro Alto, we wandelen iedere dag delen van de stad door en we genieten van mooie musea, gezellige terrassen en lekkere eettentjes. Letterlijk vertaald betekend Bairro Alto “Hoge wijk”. Het ligt dan ook op een van de zeven heuvels waarop de hoofdstad van Portugal is gebouwd. Is dat niet toevallig dat veel wereldsteden op zeven heuvels gebouwd zijn? Rome, Moskou en San Francisco zijn dat ook en natuurlijk is de naam Zevenbergen niet voor niets zo gekozen. Want even voor alle duidelijkheid, dat is een stad hè, en geen dorp, Rome. Ik revisit zelfs mijn eigen grappen. De straatjes zijn steil, de trappen talrijk en de hoogteverschillen adembenemend. We vinden in deze wijk een mooi uitzichtpunt en zien in de diepte de rivier de Taag stromen. De befaamde tramstellen rijden ons voorbij en ons bezoek aan het Art Deco museum, LX Factory en de Torres de Belem, zijn allemaal de moeite waard. In de Clube de Fado gaan we een avond uit eten waarbij naast onze tafel de muzikanten en zangeressen staan die vol passie de Portugese blues zingen. We bezoeken het natuur historisch museum en de botanische tuinen. En zo ‘heel af en toe’ stoppen we op een terrasje om een kopje espresso te drinken, een salade te bestellen, een glaasje wijn te drinken of een hapje te eten. De stad is ook vol met fastfoodtenten maar met wat geluk komen we terecht bij restaurant Anta. Heerlijke hapjes met als hoogtepunt de “Pimiento de padron”. Gewokte pittige paprika’s met kruiden en zout. Alleen daarom hebben we er al drie keer aan tafel gezeten.

En dan stappen we vandaag op het vliegtuig richting het eiland Pico. We zijn erg benieuwd wat we daar aan gaan treffen. De hitte en de drukte van de stad laten we in ieder geval achter ons. Op het moment dat dit berichtje verschijnt vliegen we hoog boven de atlantische oceaan. Op ruim 1600 kilometer voor de kust van Portugal ligt een eilandengroep die al eeuwen tot Portugees grondgebied behoord. Van de negen bewoonde eilanden gaan wij er vijf bezoeken en we beginnen op het eiland waar zich meteen de hoogste berg van Portugal bevindt. De oude vulkaan Pico die 2351 meter hoog is. Of we ook naar de top lopen is nog wel even de vraag, de Bairro Alto was namelijk al een aardige beproeving.

Vroeg in de ochtend op Rotterdam AirPort
Bairro Alto, de hoge wijk. Veel trappen dus.
Maar ook de wijk met smalle versierde straatjes.
En in die straatjes lekkere restaurantjes.
Passerende trams
Mooie uitkijkpunten
Muurschilderingen van Nina zo groot als huizen.
De was wappert ‘s avonds droog
Lissabon, stad van de trams, het water, de zeilboten.
LX Factory
Torres de Belem met de “Waterbus”
Door Joâo werden we in het Art Deco museum rondgeleid.
Schitterende houten meubels,
Keramiek,
Schilderijen,
Beeldhouwwerken,
En fotograferende toeristen
Pas geleden nog de IJsbeer van Pompon in het Musée ‘d Orsay gezien, nu is hij hier in een eeuw oude prospectus aan de muur tentoongesteld.
Ik had zelf ook een kunstwerk meegenomen, nog lang niet antiek maar nu al een uniek en zeer waardevol exemplaar.
Nog een mooi Art Deco interieur (oh nee, dit is onze hotelkamer).
De denker heeft het licht gezien
De oude collegezaal in het natuur historisch museum
De beautycase van Yvon
Toem….…………………Toem……………..Toemtoem……….Toemtoem…Toemtoem
In de botanische tuin was het met veel schaduw wat koeler
Op de plaats rust
Op de plaats rust
Zijn we nou toch op de Kanariese eilanden?
De oude stadslift steekt boven de daken uit
Live muziek
Gezellige sfeer bij zonsondergang
Een laatste ochtendwandeling door de stad
Tchau Lisboa!

6 comments on “Lissabon revisited

 1. Hoi, wat leuk om jullie weer te volgen,en gelijk al zoveel mooie foto’s van de prachtige stad Lissabon.En nu op weg naar het eiland Pico..ben heel benieuwd hoe het er daar uitziet..zal vast weer prachtig zijn.
  Jullie staan aan het begin van weer een schitterende reis en wij mogen mee genieten..kijk alweer uit naar het volgende reisverslag.
  Fijne reis X

 2. Heerlijk de verhalen starten weer op.
  Mooie foto’s en leuk om te lezen.
  Zo maken we het ook een beetje mee.
  Fijne vakantie verder .
  Groetjes Ton

 3. Geweldig om jullie weer te volgen.En zoveel mooie foto’s. Gezien hoe Yvonne er zo jong en mooi uit blijft zien Dure cosmetica doen toch wel wat. En ik straal als ik die prachtige vazen en kannetjes zie.Hele goeie reis verder en groeten van Ma Harmans

Reageer