Vandaag zijn we weer eens op pad gegaan. Geen wandelpad, trektocht of pelgrimsweg maar we volgen de grillige bochten van de Hollandse waterwegen. Ons trouwe bootje heeft ons al naar vele havens gebracht en ook deze zomer hebben we een reisplan gemaakt voor een vaartocht.

Vanochtend hebben we tegen een uur of tien de trossen losgegooid en zijn vanaf het Wantij de rivier de Noord opgevaren. Vervolgens bij Kinderdijk bakboord uit richting Rotterdam, onder de immense Van Brienenoordbrug door en dan langs Maasboulevard en de Kop van Zuid naar de Leuvehaven waar de oude schepen en kranen van het Maritiem Museum het gezicht van de haven bepalen. Ons schip is ook al een halve eeuw oud dus we vonden dat we het recht hadden om vlakbij de museumhaven even aan te meren voor een lunchpauze. Wij genoten van een salade met een glaasje brandstof en onze motor genoot van een dutje en een weer tot de dop gevulde benzinetank. Na de pauze kozen we voor het ruime sop onder de Erasmusbrug waarna we aan de voet van de Euromast in de Parksluis naar de Delftse Schie konden schutten. Na de onrustige rivier waar we de pech hadden om tegen de vloedstroom in te moeten varen was het dan ook heel wat rustiger op weg naar ons einddoel voor vandaag; Delft. We vonden een prima plekje in de passantenhaven van de stad. En daar liggen we nu in een heerlijk zonnetje bij te komen van de eerste etappe.

Op het water heb je te maken met velerlei kunstwerken. De naam doet vermoeden dat schilders, dichters, beeldhouwers, muzikanten, schrijvers, componisten, etcetera een rivier als decor voor hun uitvoerende werk hebben gekozen maar dat is niet wat er bedoeld wordt. De kunstwerken zijn van waterbouwkundige aard. Bijvoorbeeld een brug, sluis, havenhoofd, aquaduct, kade en zo meer. Desalniettemin ben ik eigenwijs genoeg om de kunstwerken die zowel bouwkundig als artistiek van belang zijn mijn aandacht te geven. Het waren er teveel om allemaal in beeld en beschrijving te benoemen maar hieronder volgen toch wat kunstwerken die je op een dagje varen allemaal kan tegenkomen.

Deze boot is van kunststof!!
De nieuwe brug over het Wantij. De Prins Clausbrug.
Oudtestamentische kunst: De Ark van Noach.
Over technische kunst gesproken, een gigantisch baggerschip.
Oude en moderne bouwkunst
Duidelijk voorbeeld van waterbouwkundig kunstwerk
Het Unilever gebouw op de kop van zuid. Deze firma heeft er een kunst van gemaakt om belasting te ontduiken. Er hangt ze echter wel een boete van bijna 3 miljard boven het hoofd. Daar kan je heel wat boterhammen met Pindakaas mee smeren.
Dat is toevallig! Kunstig vormgegeven opslagtanks. Daar kan je heel wat boterhammen met Pindakaas mee smeren.
De Hef. Karakteristieke brug in Rotterdam.
Aan het eind van de Leuvehaven staat het beeld van Zadkine “De Verwoeste Stad”. Best bijzonder om dit kunstwerk weer eens in het echt te zien.
De Erasmusbrug. Nog zo’n waterbouwkundig Kunstwerk.
Dit gebouw zorgt sinds 1942 voor de ventilatie van de Maastunnel Noordzijde. Vanaf het water zie je gebouwen die je anders nooit zou zien.
In één keer al mijn letters neergelegd! 14 punten!! En als vader van een dochter èn een zoon ook nog eens dubbele woordwaarde!!! Deze Vaderdag kan niet meer stuk.

2 comments on “Kunstroute

  1. Hoi, Jullie zijn weer goed op weg met jullie vertrouwde schip,en wat een mooie foto’s zo vanaf het water.Die laatste foto is wel een heel bijzonder kunstobject ,,scrabble’’
    Vandaag (maandag)zal het weer niet echt meezitten..hier regent het. Maar hopen dat het beter wordt.
    Fijn dat we mee mogen varen met de ,,Jan Cornelis’’
    Behouden vaart!

  2. Hallo,Ik heb jullie blog vanmorgen gemist.Terwijl die wel weer de moeite waard is. Wat hebben jullie al weer veel gezien en op een artistieke manier weer aan elkaar gebreid Dat heet Kunstbreien.Goeie reis verder met groeten van Ma Harmans

Reageer