Op onze eerste vakantiedag schepen we in om met de boot vanuit IJmuiden naar Noord-Engeland te vertrekken. Het is al herfst en dus hebben we goede wind- en regenbestendige jacks aan en een paar fijne wandelschoenen. Als we de volgende ochtend weer vaste grond onder de wielen hebben rijden we eerst langs de kust omhoog om na de lunch landinwaarts de Hills en Moors van Northumberland op te zoeken. Op de kaart zien we aan het eind van een landweg het gehuchtje Alwinton met een herberg genaamd de Rose & Thistle Inn. Dat spreekt ons aan en het doel is om daar te overnachten. Eenmaal ter plaatse blijkt niet alleen de Inn volgeboekt te zijn maar is het hele dorpje overspoeld met Burgers, Boeren en Buitenlui. Het is namelijk de dag van de County Fair. Nou ja, niet echt een Fair maar een “Border Shepherd’s Show”. Een echte Engelse markt met muziek, eet- en drinkgelegenheden en natuurlijk shows met honden en schapen. We aarzelen geen moment maar kopen twee toegangskaartjes en stiefelen de markt op.

Na een marcherend bagpipe orkest genieten we van de hondenshow. Geheel tegen de verwachting lopen hier geen getrimde, geschoren, opgedofte raspoedels hun rondjes. Nee, het lijkt wel of iedereen met een vuilnisbakkie mee mag doen. Kinderen met een kwispelend ratje, oude dames met een verklitte schapendoes, boertjes die een stramme bulldog of collie achter zich aan slepen. Op een hobbelig stuk weiland is een rond veld afgezet waarop de show zich afspeeld. Iedereen langs het hek is enthousiast en heeft het naar de zin. De schapen in de kooien zijn heel wat zenuwachtiger want hier lijkt het wel degelijk om keuring, handel en verkoop te gaan. Als Dordtenaren houden we angstvallig onze herkomst verborgen want je weet nooit of hier buitenlandse schapenrassen heimelijk in de soep, of erger nog, in de haggis (stoofpot met schapentestikels, auw!) verdwijnen. We zoeken dan ook snel onze heil bij de sterke arm. Op het terrein houden twee Bobbies de wacht. We knopen een praatje aan en als ik zeg dat Yvonne ook een “Police Officer” is willen ze graag met haar op de foto. Echt iets voor Yvonne om even in het middelpunt van de aandacht te staan, haha. Dit was een mooi dagje Engeland. We slapen vannacht in Rothbury, een stukje terug richting kust. Ik ben benieuwd waar we morgen weer terecht komen.

Engeland, oktober 2017

Op de Noordzee
Vanuit deze telefooncel kan je gewoon nog bellen!
Een waar spektakel!

Hier plaatsen ze de schapen tenminste nog op een voetstuk
Vlnr: Bobby, Vonny, Bobby

3 comments on “Naar de markt

  1. Hoi, Jullie hadden gelijk een evenement te pakken daar . Het is op de foto’s vreemd om te zien hoe dicht iedereen bij elkaar staat.
    En leuk die oude telefooncel met een moderne meid Vonny er voor.
    Groetjes aan Bobby en Bobby. X
    Hanneke

Reageer