In 2020 liepen we het Floris de Vijfde pad. Van Amsterdam naar Bergen op Zoom. Missie voltooid zou je denken maar aan dat pad zit nog een staartje. De 245 kilometer die we op dat pad hebben gewandeld worden namelijk gevolgd door nog eens 740 wandelkilometers. Van Bergen op Zoom via Antwerpen, Brussel en Reims naar de Franse hoofdstad Parijs. Dit is de GR12 (Grande Randonnée). Eén van de langeafstandswandelpaden die door heel Europa een netwerk vormen. Toch is er maar één die op een steenworp afstand van ons huis in Dordrecht loopt en dat is de GR12. Het pad tussen de wereldsteden Amsterdam en Parijs. Twee steden die we al diverse keren hebben bezocht en die we tot onze absolute favorieten rekenen. Het afronden van het Nederlandse deel wat dus het Floris V pad genoemd wordt was voor ons gevoelsmatig slechts een deel van het geheel. Vandaar dat we nu onze rugzakken hebben ingepakt, een kort eerste vervolg van ongeveer 70 kilometer hebben uitgestippeld, wat hotelletjes onderweg hebben geboekt en op weg zijn gegaan naar het eindpunt van de vorige keer, Bergen op Zoom.

Zo wandelden we van A naar B (Amsterdam – Bergen op Zoom). Nu gaan we van B naar A (Bergen op Zoom – Antwerpen). Want ons doel is om in drie wandeldagen Antwerpen te bereiken. Naast dat het volgens mij een leuke naam voor een popgroep zou zijn lijkt het ook wel een rijmschema: A-B-B-A.

Wie het pad tot het einde toe wil kennen

Kijkt na de eerste stap al om zich heen

Ziet iedere grasspriet, vlinder, elke steen

En vertraagd in plaats van te gaan rennen

De kans is groot dat het volgende traject ons van Antwerpen naar Brussel voert. Daarmee wordt het rijmschema als volgt uitgebreid: A-B-B-A-A-B.

Toch had ik de etappes beter moeten plannen

Het is of ik strompel, geketend ben met Ball and Chain

Je ziet, nog geen stap gezet maar de Vondeliaanse poëzie stroomt al weer door mijn aderen. Het is inderdaad maar even afwachten hoe de vele stappen en de extra kilo’s op de rug gaan uitwerken. Sinds het najaar heb ik zelf weinig gewandeld maar is mijn conditie achteruit gehold. Gelukkig lijkt er fysiek gezien een keerpunt bereikt en kan ik weer met toenemende energie mij gaan inspannen. En waar ik op diverse vlakken nog regelmatig een pas op de plaats moet maken hoop ik met de ontspanning van een gezonde wandelvakantie weer een stap vooruit te kunnen zetten. Mijn excuses voor al die hinkende beeldspraak, het lijkt misschien of ik er een loopje mee neem maar ik probeer in dit stukje juist mijn beste beentje voor te zetten 若

En dat laatste is precies wat we de komende dagen gaan doen. Over de Brabantse Wal op weg naar de Belgische grens en dan via Brasschaat (worden daar nou toch nog drie B’s in het rijmschema ingevoegd!?) naar de Scheldestad. Voorlopig laten we de rijmschema’s en dichtvormen voor wat ze zijn en concentreren we ons op het loopritme van éénlettergrepige woorden. Links, rechts, links, rechts. Voet voor voet.

Inspreken van voicemail: “Wij zijn er even niet”
Leven in het moment. NU.

4 comments on “ABBA

 1. Al vroeg in de ochtend zo’n literair hoogstandje. Maar ik begrijp het ,het is Hemelvaartsdag en je bent aan het Dauwtrappen. Heel gezond .Mooie wandeling voor de boeg en alle volgers genieten mee.Daag groeten van Ma.

 2. Goedemorgen, wat leuk om de route weer op te pakken. Inderdaad leef in het NU en pluk de dag.
  Voet voor voet komen jullie er wel.
  Kus Anja

 3. Succes
  Maakt er maar wat van met je mindere conditie.
  Maar dat komt echt wel weer terug nu jullie eenmaal begonnen zijn.
  Groetjes Ton

Reageer