Sterke verhalen

Afsluiting sterke verhalen

Sterke verhalen zijn het sterkst als ze waar zijn gebeurd maar desondanks toch een hoog onwaarschijnlijkheidsgehalte (scrabblescore 64) hebben. Zo heb ik met veel plezier de ontmoeting op zee geschreven waar ik mijn broer Jan weer surfend voor me zie. Ook het EHBO verhaal was fijn om op te schrijven en weer even in gedachten in Italië te wandelen. En dan mijn verhalen over het vrouwelijk instinct of het leven van mijn hondje Nina waarbij het accent van sterk verhaal werd verlegd naar hoe sterk een mens of dier kan zijn. Toch kan een sterk verhaal soms ook uitdraaien op een slechte mop. De Urkers zijn al eeuwenlang een kleine eigenzinnige groep. Dat zij zich juist in de globalisering en de eenheidsworst van vandaag de dag vasthouden aan hun eigen richting en overtuiging kan ik eigenlijk alleen maar toejuichen. En zoals de historici en mijn lieve moeder al opmerkten heeft Urk juist veel mensen onderdak en een schuilplaats geboden tijdens de oorlog dus waarom zou ik alleen een kleine recente ondoordachte uitspraak citeren terwijl de achtergronden veel breder zijn. Al de keren dat wij gastvrij zijn onthaald op vakantieadressen in Duitsland en Oostenrijk zouden in mijn schrijfsels gereflecteerd moeten worden waarbij ik de platte grappen achter me laat. Een aantal van mijn verhalen in deze reeks zijn eigenlijk net zo sterk als de soms door mij gebruikte moraliserende kort-door-de-bocht conclusies, nogal slap dus.

Misschien is het wel daarom dat ik eigenlijk niet zo goed ben in sterke verhalen. Die laat ik beter over aan de opschepper, fantast of leugenaar. Ik wil mezelf niet meer ten koste van een ander op een voetstuk zetten en een intrigant verzinnen of een negatieve bijrol wegleggen voor eerzame mensen. Het wordt weer tijd voor nieuwe verhalen en nieuwe herinneringen. Verhalen waarin de nadruk wordt gelegd op de grappige en hoopvolle kanten van het leven. Vanaf nu dus ruim baan voor mooie verhalen. Kijken of dat me lukt. Lijkt me sterk.

4 comments on “Afsluiting sterke verhalen

  1. Jammer dat je tot inkeer bent gekomen .Ik vond de sterke verhalen juist wel spannend en leuk om te lezen.Je kritiek getuigd van een scherpe opmerkingsgave en je kan het ook nog goed verwoorden. Bedankt voor deze serie en ik hoop op een nieuwe ronde met positieve verhalen Daag groeten van Ma Harmans

  2. Ow jammer dat deze serie verhalen stoppen. Ik heb er weer erg van genoten of ze nu sterk,slap of naar waarheid geschreven zijn.
    Er komen vast weer mooie nieuwe verhalen en kijk er al naar uit..bedankt Menno X

Reageer