Geen muur te zien

Vandaag was een gemakkelijke wandeldag. Slechts 17 kilometer afgelegd en vanuit de stad het heuvellandschap ingelopen zonder echt te hoeven klimmen of dalen. Aangekomen in Wylam on Tyne konden we terecht in onze bed & breakfast pub “The Ship Inn” waar we een heerlijke koude pint hebben gedronken en een van die typisch Engelse schotels hebben gegeten: Goat curry van de Caribbean barbecue!? Vreemde combinatie misschien maar het was wel erg lekker.

 

6f3284a6-89d7-4bea-bbaf-f9bed5dd4de3

def879e8-23c0-4b93-a6b2-7550b6d6f52a

53708d62-6850-45b3-b9be-5656536cbe07
Let op de details: Ons wasgoed hangt te drogen op de vensterbank rechtsboven! 😁

 Daarna nog een korte middagwandeling gemaakt door het dorpje waar we de kerk hebben bezocht en een tweede pub, de “Fox & Hounds” waar we zijn blijven plakken tot het avondeten. Opnieuw weer afzien dus deze kroegentocht, deze avontuurlijke hike.

351465bd-6302-4398-a809-2d9997817907

c44f7d9c-35f4-4c6b-b137-2e262ec6dc8c
Ieders knielkussen heeft een geheel eigen gehaakt design

 

We hebben nu al 43 kilometer van de route afgelegd en we hebben vrijwel nog geen Romeinse muur gezien. Ok, bij de twee archeologische opgravingen dan wat gereconstrueerde fragmenten en een replica van een milecastle. Maar de echte authentieke muur? Geen spoor van te bekennen! De wandelgids heeft er ook wel een verklaring voor. Vanwege de al eeuwendurende verstedelijking van dit gebied zijn de restanten van de muur bijna volledig verdwenen. Op een enkele plaats worden er nog opgravingen en ontdekkingen gedaan maar voor de bezoeker is dit onzichtbaar. Het wandelpad is hierdoor ook langs de oevers van de Tyne rivier geleid en niet precies langs het tracé waar in vroeger tijden de muur heeft gestaan. Deze eerste dagen volgen we dus stroomopwaarts de rivier waarover veel manschappen en bouwmaterialen ten tijde van de Romeinen zijn getransporteerd. De keuze van Hadrianus om de muur net ten noorden van de rivier te situeren was ook vanwege de logistieke voordelen die de rivieren Tyne (oost) en Irthing (westzijde)  met zich meebrachten. Vanaf morgen verleggen we onze koers landinwaarts en heuvel op. Daar gaan we de fundamenten van de muur zien en volgen naar het westen.  Voor diegenen die zich hadden verheugd op de historische betekenis en archelogische importantie van de muur hoop ik dan uitgebreid verslag uit te kunnen brengen van de huidige status van het wetenschappelijk en cultureel onderzoek. Alle anderen moeten het voorlopig nog even stellen met onze escapades in het Engelse pubwezen. Cheers!

6b97bff6-4667-4fd4-93c9-f2176be437fa

 

3 reacties op “Geen muur te zien

  1. Wat ontzettend leuk om jullie weer te volgen op de wandeltocht. Ik krijg zo’n zin om mee te lopen 🙂
    Het eten ziet er goed uit en zolang jullie kunnen genieten van de pubs….. lekker doen.
    Ben heel benieuwd naar The Wall en volg jullie op de voet. Kus Anja

  2. Nou als ik die volle borden zie dan mogen jullie wel wat meer kilometers maken om het er weer af telopen. Dus morgen misschien de muur beklimmen.Ik zie uit naar een gedegen historisch verantwoord college. Dag hoor allemaal groeten en geniet ervan. Ma Harmans

  3. Ziet er gezellig uit in die Pub, wat leuk om dit wandelavontuur te lezen, hoorde wel dat het XII graden wordt, en het gaat hoogstwaarschijnlijk regenen, dus dat wordt regenjassen aan, veel plezier morgen ! Groetjes Angenita en Gerard