Na reisverslagen, jeugdherinneringen, sterke verhalen en breedteschrijfsels wordt het nu wel eens een keertje tijd voor de waarheid. Niet zomaar een waarheid, maar: Mijn Waarheid. Als ik nieuwsberichten lees is het soms moeilijk te achterhalen wat waar is en wat niet. Gerenommeerde nieuwsdiensten geloof ik wel, maar er zijn allerlei schimmige bronnen die je kan lezen of kijken waarbij het maar de vraag is of er journalistiek bedreven wordt. Op Youtube, Instagram, X, en via vele, vele vloggers en bloggers kan je vandaag de dag allerlei versies van de waarheid tot je nemen. Zo schijnt er zelfs een Nederlandse blogger te zijn die nu een nieuwe stroom van blogs start onder de naam: “Waarheden”. Het moet niet gekker worden!

Vandaar dat ik hier iets tegenover wil zetten. Ik heb niet de pretentie dat ik ‘de waarheid in pacht heb’. Vroeger was dit in context met ‘de wijsheid’ maar dat concept hebben we al een hele tijd geleden in de ijskast gezet. Ik heb dus niet ‘de waarheid in pacht’, maar ik probeer wel na te denken over bepaalde zaken. Tot zover niets nieuws natuurlijk want dat geldt voor 99,999% van de levende wezens. De fans van Gordon reken ik voor alle duidelijkheid even niet mee. Maar…. De waarheid die ik zie is natuurlijk alleen maar mijn waarheid. De waarheid van een ander kan er wel eens heel anders uit zien. Zodra ik daarover na ga denken, en hierbij een nieuwe waarheid benader, kan het niet anders dan dat deze nieuwe waarheid opnieuw anders is dan de waarheid van vele andere medemensen. Om eerlijk te zijn raak ik van mijn waarheid een beetje in de war. Zou het een goed idee zijn om bepaalde ideeën die in mijn hoofd opdoemen (noem het Mijn Warheid) juist te delen met anderen zodat die hun waarheid weer kunnen aanpassen aan die van mij. Misschien dat er dan ergens op de middenstip van het menselijke collectieve brein een startpunt ontstaat vanwaar we als mensheid weer volgens de regels het spel gaan spelen. Geen overtredingen, geen schwalbes, geen buitenspel, maar een leuk potje denkvoetbal.

Begrijpt iedereen dit? Of kom ik nu een beetje warrig over?

3 comments on “Waarheden

 1. GOEDEMORGEN!!!!!
  Ik ben wel benieuwd naar die wa(a)rheid!
  En inderdaad ergens op de middenstip staan we weer rond die bal, waar het “spel” de volgende waarheid laat zien. Voorzet over rechts, dan kop de linkse er een in!
  Kus
  Wilco

 2. Ik begrijp het helemaal wat je schrijft en van een warrig hoofd kan ik nu nog niets bespeuren..misschien dat dat nog komt als jouw waarheid niet mijn waarheid is. En iemand anders vindt mijn waarheid weer warrig‍
  Ben benieuwd hoe jij de waarheid op een humoristische manier gaat opschrijven.Super leuk weer!!!
  PS.Gorden kan best goed zingen

 3. Dat wordt dus denkwerk.Ik volgde jouw verhalen altijd voor ontspanning. Hoop maar dat het nu niet te moeilijk voor me wordt.Maar ik zal je wel blijven volgen.Daag ,groeten van ma Harmans

Reageer