Er liggen nu drie dagtochten achter ons wat betekent dat we in totaal al ruim zestig kilometer van de Bretonse kust hebben gezien. Het weer valt reuze mee en de hotels waar we overnachten zijn prima. Iedere keer is het weer een verassing waar we terechtkomen. Zeker ook omdat we half-pension reizen wat betekend dat het avondeten ons vanaf half acht staat op te wachten. Een flink bord gefrituurde spierinkjes, rauwe tonijn of zalm, grote ongepelde garnalen, baars, zeeduivel, kabeljauw, filet mignon, mozzarella, tartine, droge worst, verschillende kaasjes en nog meer gerechtjes. Sowieso te veel om op te noemen, maar in eigenlijk alle gevallen ook te lekker om te laten staan. De Franse keuken is soms een beetje uitdagend voor ons, als voorzichtige Hollanders, maar gelukkig maken ze het ons niet heel moeilijk in alle voorgeschotelde menu’s. En zo eten we toch ook weer dingen die we nog niet zo lang geleden hadden laten staan. Ik zeg dan ook: “Vive la France! Welke France? De Franse keuken!

Wat betreft de kust hebben we alweer veel indrukken opgedaan. Van drukke plaatsjes tot verlaten stranden. Mooie bloempjes en fluitende vogels. Een verdonken Menhir en grillige rotspartijen. Hoge golven en verstilde duinmeren. We passeerden een hoge vuurtoren die een kaap markeerde waarna de kust naar het noorden afboog. Hier vonden we een aantal verzakte bunkers op onze weg. In de oorlogsjaren door de Duitse bezetter in de duinen gebouwd als deel van de Atlantikwall en nu, tachtig jaar later, inmiddels midden op het strand gelegen. De invasie vanuit zee heeft hier in Bretagne nooit plaatsgevonden maar de onverwoestbare kracht van de oceaan heeft inmiddels gezegevierd.

De komende dagen gaan we nog eens zo’n vijftig kilometer kust verkennen. We zijn benieuwd wat we daar weer tegen komen.

We gaan in de ochtend weer op pad
Er wonen zelfs kaboutertjes in Bretagne
Maar ook hongerige stenen monsters
Mooie bloemen onderweg
Een eenzame menhir in een drassig moeras.
Een echt schipperscafé
Over echte schippers gesproken
Tijd voor een bakkie koffie
Op zo’n ruwe zee moet je het schip goed vasthouden
Zondagochtendmarkt in Guilvinec
Er kruipen hier watermonsters uit zee
Na de regen van een paar dagen geleden staan er veel wilde bloemen in bloei
Muurschildering met hetzelfde palet
High Five!
De vuurtoren van Eckmühl
Een Zeemanskerk
Een heerlijk voorgerechtje bij hotel Les Ondines.
Een twee-sterrenhotel maar een vijf-sterren diner!
De volgende ochtend gingen we weer helemaal ‘Va Banque’
Over een rotsig kustpad
Een zee van zilver,
en schelpen van goud
Een verdronken bunker
Steen van buiten, steen van binnen
Graffiti artiesten zien overal weer iets nieuws in
Eens op de duintoppen, maar die trekken ieder jaar een meter verder landinwaarts. De bunkers verzinken langzaam op het strand.
Hier zat er een addertje onder het zand
De wandeling voerde landinwaarts door een natuurgebied wat
ondermijnd is met honderden hazenlegers
Maar ook groen omrande duinmeren
Bijna tijd voor de oogst
Bretonse appelsoort.
Deze moeten we nog proeven maar dat doen we wel een andere keer
De laatste kilometers konden onze schoenen uit. Heerlijk!
Te land, ter zee en in de lucht
Na 25 kilometer eindelijk verkoeling voor de innerlijke mens

3 comments on “De Bretonse kust

  1. Leuk weer wat van jullie te horen. En door de mooie en leuke foto’s lopen we gelijk met jullie mee.Wat heerlijk steeds langs de oceaan. Ruist het niet steeds in jullie oren? Daag fijne wandeling verder .Groeten van Ma.

  2. Jullie zijn al weer een aardig eindje op pad en gelukkig zit het allemaal mee..zelfs het eten in de hotels wat in Frankrijk toch altijd een verrassing is.
    Wat ziet het er prachtig uit zo langs de kust.
    En na een lange dag af sluiten met een koud biertje of wijntje..dat houden jullie erin X

Reageer