In Nederland waait de wind voor het merendeel van de tijd uit het zuidwesten. Dat zijn zo van die dingen die je als kind al leert. Net als het tikken op de barometer die vroeger bij Oma Visser in de gang hing. Eerst de wijzer met het draaiknopje gelijk zetten met de onderliggende wijzer en dan even een tikje met je nagel op het glas geven. Sprong de wijzer naar rechts dan was er een hogedrukgebied en dus mooi weer in aantocht. Sprong de wijzer naar links dan kwam er met het lagedrukgebied wind, wolken en regen onze kant op. Veel meer heb ik nooit geleerd of begrepen van de weervoorspelling totdat mijn meteorologische kennis opeens een sprong maakte tot aan het schier onmogelijke. Tegenwoordig kan ik precies vertellen hoeveel graden Celsius het morgen of over veertien dagen om elf uur ‘s ochtends in Ulaanbaatar wordt. Of op welke dag van de week het perfect barbecue- vis- of fietsweer wordt. De komende 24 uur 3 millimeter regenval in Rotterdam-zuid en voor wie er in geïnteresseerd is: op 24 juni 2023 is het laagtij ter hoogte van Werkendam -14 cm. Oppassen dus wanneer je rond die tijd met je zeiljacht op weg gaat naar Gorinchem. Daar is het ieder jaar in juni volgens de statistieken echter wel gemiddeld 22 graden overdag en 14 graden in de nacht. Dus als je bang bent om met je schip vast te lopen dan kan je op zo’n mooie voorjaarsdag natuurlijk ook plannen maken om lekker op de fiets naar Gorinchem te gaan. Windvoorspelling is: noordwest 4 Beaufort. Dus met de trein terug anders trap je je het leplazerus, zeker als je met dat warme weer alleen maar bier gaat zitten zuipen op de grote markt. Mocht iemand zich afvragen of ik deze kennis heb vergaard tijdens een studie op de burelen van het KNMI of dat ik alle boeken van de onvolprezen Chriet Titulaer uit mijn hoofd heb geleerd. Nee hoor, na drie weken vakantie waarin ik me niet geknipt of geschoren heb lijk ik inmiddels als twee druppels water op Chriet maar zijn kennis over astronomie en meteorologie ontbreekt mij totaal. Nee, op mijn smartphone heb ik gewoon wat appjes geïnstalleerd die mij al deze feiten op het schermpje kunnen tonen. Dat zouden meer mensen moeten doen. Mocht je geïnteresseerd zijn dan kan ik je de AppStore van Apple van harte aanbevelen. Ik zou zeggen: probeer het eens.

Zo. Ik heb dit blog nu toch al zeven jaar lang vrij kunnen houden van allerlei spam, pop-ups en reclame maar nu vergooi ik mijn eigen integriteit door als de eerste de beste autoverkoper of deurtotdeurcolporteur de diensten van de grootste e-tech bedrijven aan te smeren. En ik kan nu wel zeggen dat het maar een grapje was, een ludiek bedoeld stukje tekst ter voorbereiding op de clou die ik in de volgende alinea zal onthullen maar er is niemand die dat van mij verwacht. Dan toch maar een poging….

Als afsluiting van het acht uur journaal wordt al zolang ik me kan herinneren het weerbericht gepresenteerd. Een van de termen die mij bijgebleven is is het “Azorenhoog”. Dat zou een hoge drukgebied zijn dat midden op de Oceaan, ter plaatse van de Azoren, van grote invloed is op het weer in west-Europa. Meer wist ik er niet van. Ondertussen heb ik er iets meer over gelezen omdat ik, dat had ik van tevoren ook nooit kunnen bedenken, de Azoren heb bezocht. De hele uitleg voert te ver om op dit blog over uit te wijden maar het Azorenhoog en het IJslandlaag (ja, dat bestaat ook) zijn als het ware twee maalstromen waartussen de lucht richting Europa geblazen wordt. Een zuidwesten wind dus waarop wij vanavond per Boeing 737 meereizen richting Nederland. En dat Azorenhoog laten we achter ons. Maar hoog waren de Azoren. De vulkaan Pico, de mooie wandelingen door heuvelachtige landschappen, de lavastromen nog zichtbaar in onderaardse grotten, de weidsheid van de Oceaan, de springende dolfijnen en vinnen van walvissen in de verte, het zoute water om in te zwemmen, de kraters, heetwaterbronnen en een mooi strand op ons laatste adres. Ik heb er een nieuwe term bijgeleerd, het “IJslandlaag”. Daar zou ik misschien ooit ook nog wel eens wat meer vanaf willen weten. Het begrip Azorenhoog heeft in ieder geval voor mij vanaf nu een heel andere betekenis gekregen.

Vanuit de bergen op weg naar de kust. Het waaide en regende behoorlijk zodat ik dat verhaal van het hoge drukgebied dat gepaard gaat met mooi weer meteen weer ben gaan wantrouwen
Eenmaal in het kustplaatsje Povoação klaarde het weer op
Het zwembad van het dorpje is vrij toegankelijk. We huurden er twee ligstoelen bij en hebben er lekker een paar uurtjes geluierd.
Zwemmen met zicht op zee
Eindelijk kon ik dan die moraliserende en belerende toon die mijn stukjes op mijn blog zo kenmerken eens onder aandacht brengen van mensen die wèl naar me wilden luisteren. Op de kansel!
Time for Adventure! Met een 200 HorsePower Speedboat de Oceaan voor Whale Watching? Ging niet door vanwege Bad Weather. Een Hike in de bergen met Hot Springs to Explore? Nee sorry, Heavy Rainfall. Maar Thrill Seekers zoals wij vonden al snel een bloedstollende Experience: Midgetgolf!
Oei! Midgetgolf mag je natuurlijk niet meer zeggen, binnenkort wordt het LHBTIQ+- namelijk uitgebreid met de M van Midg….., ik bedoel minigolf
Drie keer raden wie er weer wint?!?!
Ons huurautootje was een gouden greep
In Furnas bezochten we een park waar diverse heetwaterbronnen actief zijn
Deze bronnen zijn heel geneeskrachtig. Ik heb zelf ook even een voetenbadje geprobeerd. Ik heb er tot aan mijn knieën derdegraadsverbrandingen aan over gehouden maar mijn kalknagels zijn voorgoed genezen
En Yvonne heeft de rest van haar leven geen Sperti meer nodig
Aan de wandel in de jungle
Spannende kloof met een waterstroom in de diepte
Dan een flinke afdaling zodat we onderaan de trappen de waterval konden aanschouwen
Wij hadden er helaas niet aan gedacht om onze zwembroek mee te nemen. En er was iets teveel publiek om er een naturistische wandeling van te maken
Dit vogeltje had in ieder geval zijn mooiste verenpak aangetrokken
Gammel bruggetje dus maar één voor één naar de overkant. Voor alle zekerheid eerst Yvonne gestuurd natuurlijk
De geothermische energie (hitte in de grond vanwege magma activiteit) wordt gebruikt om gerechten te bereiden. Onder deze deksels hangen bundels gevuld met groenten, aardappels en vlees. Wij hebben deze “Cozido” zoals dit genoemd wordt niet geproefd maar namen bij het ontbijt wel vaak een extra hardgekookt eitje. Zo kregen we toch onze portie dagelijks aanbevolen zwaveldamp binnen.
Lief waakhondje
Inventief gebruik van fonteinstralen
Lekkere hapjes bij een strandtent
Het strand van Ribeiro Grande. Een paradijs voor golfsurfers.
Hé dat is toevallig, daar heb je net een golfsmurf!
Een mooi klein strandlopertje speurt de vloedlijn af naar lekkere hapjes
Waarom wordt Yvonne wel weerspiegeld maar haar schaduw niet? Kijk, van dat soort dingen lig ik dus wakker. Het wordt tijd voor vakantie denk ik.
We hebben het weer fijn saampjes. ❤️
Dag mooie Azoren, wis onze sporen, met één zachte golfslag, tot glad zand weer uit

5 comments on “Azorenhoog

 1. Zo leuk om al jouw theorieën te lezen en er ook weer iets van op te steken. Ook je humor is weer verfrissend. De huurauto is echt een goldie voor een oldie (vandaag 57 toch?, gefeliciteerd)
  Jullie hebben een prachtige reis gehad bedankt dat wij weer mochten volgen.
  Goede reis terug en welkom thuis.
  Dikke kus Anja

 2. Zo mooi wijsgeer. En ook tranen gelachen.Wat een leuke verhalen en prachtige foto’s.Vandaag op weg naar huis en ook nog jarig. dus drukke dag .Gauw tot ziens hoop ik .Groeten van Ma Harmans

 3. Weer een leerzame vol met humor geschreven vakantie reis van jullie..ik heb genoten. Een goede veilige reis terug naar huis.
  En natuurlijk Van Harte Gefeliciteerd X
  Bedankt X

Reageer