Hoe vaak hebben we op weg naar het zuiden al het traject Antwerpen-Brussel gereden. Bij Hazeldonk de grens over en dan begint het al, grauwe snelweg, saaie landschappen, de ring rond Antwerpen met beton en viaducten vol geparkeerde auto’s, industriële blokkendozen en slecht onderhouden steden, voorsteden, stadjes en dorpen. Wat moet je daar nou zoeken als je op zoek bent naar avontuur? Het is dat het langeafstandswandelpad er loopt en dat de hoofdsteden van Nederland, België en Frankrijk aan dat pad zijn gelegen zodat het nog enigszins tot de verbeelding spreekt maar anders rij je zo snel mogelijk dit niemandsland voorbij. Op weg naar La Belle France, op weg naar de wintersport, op weg naar de middellandse zee, op weg naar Italië, Spanje, Portugal.

Vanwege de GR12 zijn we nu dus toch in dit stukje België terecht gekomen en het is frappant hoe mooi het achterland van die snelweg naar het zuiden is. Bosrijk en landelijk met fijne wandelpaden. Veel natuurgebieden waar we duiven, kraaien, gaaien, roofvogels, eksters, koekkoeken, mussen, roodborstjes, patrijzen, merels en lijsters horen fluiten en roepen. Vlinders, konijnen, paarden, geiten en nog veel meer fauna in alle soorten en maten. Wilde bloemen, fruitbomen en velden vol graan, bloeiende aardappelplanten, maïs en andijvie. Het is hier rustig. We komen een enkele fietser tegen en wandelaars zijn tot nu toe op één hand te tellen. Eigenlijk weten we het ook wel. Vanaf de snelweg wordt het zicht beperkt door de hoge snelheid, de betonnen schermen en de infrastructuur die gericht is op massavervoer en transport. Zodra je een provinciale weg inslaat zie je al veel meer. Met de benenwagen heb je pas echt de tijd om de langzame veranderingen in je omgeving te ondergaan.

We hadden wel eens plannen om weer een wandeltocht te ondernemen in Spanje, Engeland, Duitsland of Italië. Zelfs ZuidAfrika, Jordanië en natuurlijk weer Marokko speelden in onze gedachten. De route die op een steenworp afstand van je huis loopt lijkt dan minder interessant. Je twijfelt om dat saaie stuk Antwerpen-Brussel te gaan lopen. Maar waarom eigenlijk die twijfel.

Ik heb getwijfeld over België, omdat iedereen daar lacht. Ik heb getwijfeld over België, want dat taaltje is zo zacht. Ik stond zelfs in dubio maar ik nam geen enkel risico. Ik heb getwijfeld over België. BELGIË! (toemtoemtederoemtoem) BELGIË! (toemtoemteroempederoempoem) BEL! GIE! JUH!

Ontbijt op het dakterras van ons hotel in Mechelen.
Volg de borden
Op elke straathoek een kapelletje
Belgische yurt
De basiliek van Grimbergen aan de horizon
Met nog iets van 650 km te gaan is dit wel een hele grote Parijsstraat.
In Noorwegen is dit heel gebruikelijk.
Zo’n lange wandeling is grensverleggend.
Een duister bos
Fijne wandelwegen
En weer ons doel van vandaag behaald: Grimbergen!

3 comments on “Twijfel

 1. Geen twijfel over mogelijk..jullie lopen een prachtige tocht wat een mooi landschap, daar hoef je niet duizenden km. voor te reizen.
  En wat fijn dat je ook in België de toiletten in de vrije natuur staan..is je uitzicht net zo mooi als van Ton ;))

 2. Inderdaad als je snelwegen af gaat is alles veel mooier.
  Je kan rustig van de mooie dingen genieten die je op zo’n betonnen auto baan niet mee maakt.
  Zoiets ervaren wij nu ook.
  Wel toevallig dat ze daar ook mooie buiten toiletten hebben, het uitzicht is dan weer minder mooi, maar als je nodig moet is het toch handig.

  Groetjes Harald Langhaar

 3. Mooie tocht weer en heerlijke zon. Je weet nu wel dat je de goeie kant op gaat ,nog een lange straat naar Parijs.Daag groeten van Ma

Reageer