2021 Menorca

Cami de Cavalls

In vroeger jaren was men op een eiland zoals Menorca bevreesd voor overzeese machten. Spanjaarden met teveel overheersingsdrang, Engelsen met koloniale driften of Piraten en smokkelaars met bloeddorstig eigengewin. Zo bewaakte men te paard de kust. Dit oude pad is begin deze eeuw weer in ere hersteld. Niet om vreemde mogendheden te weren maar juist om vreemdelingen uit te nodigen te komen wandelen op die oude kustpaden. De Catalaanse naam ‘Cami de Cavalls’ betekend letterlijk het ‘Pad van de Paarden’. En zo kon het dus gebeuren dat een Nederlands stel, smachtend naar een buitenlands avontuur en gek van uitdagingen op twee voeten, dit paardenpad rondom Menorca eens kwam verkennen.

We hebben inmiddels twee dagen gewandeld en het pad is prachtig. Veel vergezichten langs de rotsige kust maar ook regelmatig een kiezel of zandstrandje waar je heerlijk even kunt zwemmen en afkoelen. Dat afkoelen is wel nodig want met 30 graden, veel zon en op sommige stukken geen schaduw is het ook een verhit tochtje. Onderweg is geen strandtent, restaurant, café of KoekenZopie tent te vinden dus beginnen we elke dag met drie liter water per persoon aan de dagtocht. Voor zo’n 7 tot 8 uur wandelen per dag is dat geen overbodige luxe. Een stokbrood met beleg en een paar droge kaakjes is ons rantsoen gedurende de wandeling. Het zal niet helemaal een ongeloofwaardige confessie zijn wanneer we bekennen dat dit tekort aan calorieën door ons in de avonduren ruimschoots wordt aangevuld.

Morgen hebben we een rustdag. Zodoende kunnen we even het stadje Fornells gaan verkennen waar we een paar nachten in een hostel slapen. In de tuin ligt een zwembad, voor de deur een terras en tweehonderd meter verderop een oud fort wat wellicht leuk is om een uurtje te bezoeken. De paarden krijgen even de tijd om op adem te komen.

De eerste etappe langs de kust begint al goed
We lopen ook over mooie bospaden
Karakteristieke hekjes die regelmatig geopend moeten worden
We lopen op het juiste pad, dat is duidelijk.
We passeren regelmatig baaien en stranden
Onderweg een waterpoel met schildpadden
Eindelijk weer eens een bospad met schaduw
Mooie bloemen onderweg
Dit stel lijkt op Sandokan en Maria Magdalena maar als je goed kijkt dan zijn wij het gewoon die in de bloedhete zon proberen een zonnesteek te voorkomen (is gelukt hoor).
Het startpunt op dag twee, kan slechter toch?
Ok, inderdaad.
Fantastisch pad!
Mooie kapel
Mooie bloemen
Veel zon, geen schaduw.
Aan het eind van de dag toch weer goed gekomen

4 comments on “Cami de Cavalls

  1. Wat mooi om deze foto’s te zien! Als je loopt krijg je een heel ander beeld van de omgeving dan wanneer je een ander vervoer kiest dan je voeten. Geniet van jullie wandeltocht!

  2. Wat een prachtige foto’s weer van een mooie toch nog groene oase..vaak veel dorre landschappen in Spanje maar daar op het eiland is het schitterend.
    Jullie zien er verhit uit,het valt ook niet mee om in zulke hitte met weinig schaduw te lopen.
    Maar nu even een paar dagen rust en geniet van het heerlijke zwembad en een lekker koud biertje..proost

Reageer