Na vijf dagen zon en temperaturen die op het heetst van de dag opliepen tot zo’n 35 graden was het vandaag eindelijk een koelere dag. Een geheel bewolkte hemel maar gelukkig geen regen. Daarbij besloten we om de iets kortere maar ook hogere variant te lopen. Voor een groot gedeelte door de bossen en verrassend weinig medelopers.
image
Wel hadden we vandaag een kompaan, Bill uit North-Carolina (VS), die we bijna elke dag wel ergens tegenkomen. Een aardige vent en goed gezelschap.

image

Met ons drieën zetten we er flink de pas in en zo kwamen we om ongeveer half twee in het dorpje Los Arcos aan. Regelmatig wat gepraat onderweg, koffie gedronken, en een stop gemaakt bij een wijnfonteintje. Hier kan je gewoon de tap opendraaien en je veldfles vullen met rode wijn. GRATIS!!
image
De wijnstreek in Navarra is uitermate groot en een van de bodega’s die langs de camino ligt heeft ergens eind negentiende eeuw de zeer te waarderen taak op zich genomen om de pelgrims gratis wijn te geven. En wat zijn wij? Pelgrims! En wat lusten wij? Rode wijn! En wat kost dat? Helemaal niets! TSJAKKA!! Alleen hadden we geen lege fles bij ons om te vullen maar dat hebben we als volgt opgelost (zie foto’s).

image image

Wees maar niet bezorgd, we hebben geen druppel gedronken hoor. De fontein was al na een paar kilometer, ’s morgens om half negen, en met nog 18 km voor de boeg leek ons dat niet erg verstandig. Die dorst hebben we later op de middag wel weer gelest.

Het landschap lijkt langzaam te veranderen. Glooiend gebergte, drogere velden, andere gewassen op de akkers, minder dorpjes. Even opladen voordat we over een dag of vier het hogere gebergte voor Burgos moeten bestijgen.

image

In de mooie “Santa Maria” kerk van Los Arcos hebben we ook nog even een stempel gehaald (gefluisterd: tsjakka).

image

image

5 comments on “Tsjakka!!

  1. Mooie foto’s hoor. Volgens mij zijn jullie geen Nederlanders anders hadden jullie wel een slokje genomen, hahaha. Succes verder, geniet ervan.

    1. Hoi Sjon, alcohol en sporten gaat niet tegelijk. Maar wel heel goed na elkaar waarbij je dus eerst sport en dan drinkt. Komt dus wel goed. Bedankt voor je reacties!

  2. Weer van die mooie foto’s en jullie worden met de dag bruiner.
    En wat een goed idee zo’n wijntap mogen ze hier ook wel plaatsen…tsjakka!!!!

  3. Wat een mooie foto’s. Ik ben zo benieuwd, zit net in de reisgids te lezen en kom veel tegen wat jullie in het echt zien en meemaken.

Reageer