De Portugezen ontdekten deze eilanden in de vijftiende eeuw. Ontdekkingsreizigers die naar of van de Nieuwe Wereld voeren kwamen wat onbewoonde eilanden tegen die vanwege de vruchtbare grond goed van pas kwamen om als bivakplaats te gaan fungeren op hun reizen naar het verre westen. In de daaropvolgende eeuwen is er heel wat strijd geleverd met de landen die ook de wereldzeeën bevoeren zoals Spanje, Engeland en Frankrijk. Nederland is hier opvallend genoeg niet zo in de weer geweest maar het kan natuurlijk ook zijn dat wij daar van regeringswege niet zo’n “actieve herinnering” meer aan hebben. Expansiedrift? het koloniseren van overzeese gebieden? Uitbuiten en tot slaaf maken van hele volksstammen? Zolang het niet in onze geschiedenisboeken staat is het niet gebeurd.

Wanneer je op deze eilanden om je heen kijkt dan vallen de grote verschillen tussen arm en rijk op. Veel verwaarloosde en leegstaande huizen die vaak in dezelfde straat staan met prachtige villa’s. Zodra je buiten een dorp of stad komt is het hoofdzakelijk landbouw en veeteelt die bedreven wordt. Ontzettend veel koeien die zowel voor vleesproductie als melk en zuivelindustrie dienen. En voornamelijk wordt hier een landbouwgewas als maïs verbouwd. Toch valt het ook op dat veel oude boerderijen leeg staan. Soms zijn woonhuizen tot stal gemaakt om vee te herbergen of ze staan leeg en verruïneerd tot puin te verworden. De kansen voor jonge eilanders lijken niet zo heel groot te zijn waardoor zij zich na een studie op het vasteland eerder in Lissabon zullen vestigen. En zo lijken de eilanden zich voornamelijk te richten op kleinschalig toerisme, havendiensten, visvangst en veeteelt. En toch is er ook een kleine groep nieuwe eilanders die juist hierheen immigreert. Mensen die op zoek zijn naar rust, ruimte en natuur proberen zich hier te vestigen. Ons eerste B&B adres op Pico wordt sinds begin 2022 gerund door Claudia en Johannes. Een Duits echtpaar dat op zoek was naar een nieuw bestaan. En zo zijn er meer ondernemers en gelukzoekers die een bestaan op willen bouwen op deze prachtige eilanden. Wij wonen gelukkig al op het prachtige eiland van Dordt dus voelen wij, als eilanders, die behoefte wat minder.

Vanaf vandaag zullen wij nog zes dagen op het grootste eiland Sâo Miguel verblijven. We zijn benieuwd wat we daar weer gaan beleven.

Taxichauffeur Luis brengt ons vroeg in de ochtend naar de plaats Calhete waarvandaan de boot naar het eiland Terceira vertrekt
De hoge kustlijn van Sâo Jorge
Een leegstaande boerderij. De ramen zijn deels dichtgemetseld en hij doet nu dienst als stal
De koeien hebben er een goed onderkomen aan
Op de Azoren zijn veel van dit soort huizen
Eenzelfde woning maar dan iets beter onderhouden
Of juist één waar al honderd jaar geen verfje meer aan te pas is gekomen
In een stad zie je weer andere karakteristieke huizen
En dan opeens een bijna surrealistische woonwijk waarin iedere kubuswoning in een andere kleur is geschilderd
Een overheidsgebouw waar de folklore vanaf straalt
Op veel huizen zijn in tegelvorm één of meerdere beschermheiligen op de gevel geplakt
Met twee plakoogjes komt deze hydrant tot leven
Heel soms krijgt een huis een kroon
Onderweg zie je ook regelmatig dit soort kapelletjes
Dit is een mooi kerkhuisje
Ondanks al de architectonische hoogstandjes zoeken wij in eerste instantie altijd naar een terras
Persoonlijk vind ik dit ook een mooie voorgevel
Een creatieve vuilnisbak. Zo hou je het strand schoon!
Een standbeeld van Maria kijkt uit over de stad
Voor de kleintjes is er ook een speeltuin
We eten nog een lekker maaltje zeevruchten op een lokaal terrasje
Het uitzicht lijkt wel een aquarel
De kleurige haven van Praia da Vitória

3 comments on “Eilanders

 1. De woningnood hier is hoog..ik zou zeggen pak je kans huisjes voor het uitkiezen.
  Jullie nog een paar mooie dagen op het eiland en dan zit het er al weer op.
  Geniet er nog van X

 2. Hallo. Daar vind je de wederhelft van Het Kerkhuisje. Zijn ze gescheiden? Hier De Jacobuskapel en helemaal daar De Mariakapel. Veel alimentatie lijkt Jacobus niet te betalen. Mooi wel die Portugese tegels.Overal de oceaan dichtbij dat lijkt me zo heerlijk fris.Nog goeie dagen op die mooie eilanden. Groeten van. Ma Harmans

 3. Ziet er allemaal fantastisch uit, fijne terrasjes ook. Over de voorgevel van mn zusje zwijg ik maar even, maar is idd niets mis mee volgens mij…
  Kus
  Wilco

Reageer