Even een korte verhandeling over het vele asfalt in onze wereld. Is dat nou een zegen of een vloek? Best een ingewikkeld vraagstuk want er zijn natuurlijk veel voors en tegens.

VOOR: Asfalt brengt ons alle luxe. Vrachtwagens vol met vers brood, steeds grotere televisies en comfortabele wandelschoenen.

TEGEN: Vanwege klimaatverandering kan er plotseling veel neerslag vallen. Het vele asfalt absorbeert het water niet en overstromingen of wateroverlast zijn dan het gevolg.

VOOR: Asfalt is nostalgie. 6 jaar geleden reden we op de Route 66 in Arizona. We stopten langs de kant van de weg en braken een klein stukje tarmac los wat we mee naar huis namen voor de verzameling van Yvonne’s vader. Zo’n stukje route 66 asfalt vol Amerikaanse dromen spreekt tot de verbeelding.

TEGEN: De biodiversiteit staat onder druk. Vergelijk de voorruit van je auto eens met de voorruit van de auto van je vader 30 jaar geleden. De ruiten zijn nu veel schoner en dat komt echt niet omdat wij tegenwoordig onze auto elke zaterdagochtend wassen.

VOOR: De economie is gebaat bij effectieve transportmiddelen. Werkgelegenheid, bereikbaarheid, veiligheid. Niets beters dan gladde zesbaanswegen van en naar het kantoor, de sportschool, de Efteling, de Gall&Gall.

TEGEN: Wandelpaden tussen Willemstad en Dinteloord kennen tegenwoordig geen stukje zand, gras of modder meer. Je kan het hele traject van het Floris de Vijfde pad lopen vanaf Amsterdam tot Bergen op Zoom maar altijd loop je ergens wel via een weiland, polder, griendpad of veldweg. Zoniet tussen bovengenoemde gemeentes. Asfalt is het enige waar je je moede voeten op te ruste kan leggen. Met langssuizende auto’s als extra belevingsobjecten.

Conclusie; even een minder dagje vandaag vanwege het gebrek aan avontuurlijke paden. Als ik de kaart mag geloven zijn er morgen weer dijken te bestijgen en waterwegen te bedwingen. Voor de rest het bovenstaande maar niet te ernstig nemen hoor. Het was een mooie zonnige dag, het waaide flink, en we konden bij aankomst in het hotel al snel in onze kamer onze asfaltcomplexen verdringen met een warme douche en een biertje.

Een avondwandeling op de wallen van Willemstad
Veel zon en vergezichten.
Eindelijk weer even samen op de foto
Het laatste stukje asfalt naar Dinteloord

2 comments on “Het asfaltcomplex

  1. :)) Hahaha :)) ja zo zijn er nog wel meer voors en tegens op de wereld.
    Jullie zijn toch weer een flink stuk verder gekomen vandaag dankzij de asfalt en morgen weer lekker banjeren door het gras en de modder 😉

Reageer