Vandaag zijn het maar (ff checken, geen bladzijde overgeslagen) 16 kilometers naar Willemstad. Waarvan 13 met tegenwind want het waait fors. Waar in het noorden code geel is afgegeven door het KNMI hebben wij slechts met windkracht zes te maken. Maar ja, we moeten wel de haringvlietbrug over en dat is met zo’n 20 meter boven zeeniveau het hoogste punt van onze wandeltocht (die 13e etage even niet meegerekend dan).  De eerste uren zijn nog droog maar tussen de middag vallen de eerste miezerbuien en het wordt er de rest van de tocht niet beter op. 

Maar ja, hoe was dat bijna acht eeuwen geleden toen Floris de Vijfde nog door de oude Hollandsche laaglanden trok. Geen verstevigde dijken of waterkeringen. Laat staan een deltaplan om de extreme vloed, spring- en stormgetijden tegen te houden. Dat weerhield graaf Floris er niet van om te strijden tegen de Friezen en op verschillende plaatsen in Holland forten te bouwen. De route loopt dan ook langs diverse vestingen zoals het Muiderslot, fort Uitermeer en fort Henricus. Ook zijn we vestingstadjes Weesp, Woerden en Willemstad doorgewandeld. Al met al een mooie wandelroute, waar de nadruk ligt op oude dijken en tiendwegen, die door het waterrijke Holland voert. Vandaag zijn we dus aangekomen in Willemstad en lopen we vanaf hier nog drie etappes door West-Brabant. Waterrijk Holland…. ja, dat klopte vandaag wel.

Net op weg en nu al trek in bier en bitterballen. Jammer, gesloten.
We hadden geen last van de cow vandaag.
# hekje
Het brede Hollands Diep met aan de overkant Willemstad.
Maar dan moeten we eerst de Haringvlietbrug over.
En dat is gelukt!
Windkracht zes met regenbuien.
Rond 1200 volstond een dijk van klei en gras, nu is het een brug van staal en asfalt.
De Volkerak sluizen. Kon Floris V dit ooit bevroeden?
En dan, in het sprookjesbos, de broer van Roodkapje!
Toch weer veilig aangekomen volgens een aloude traditie: bier en bitterballen.

3 comments on “Door wind en regen

  1. Jammer van de regen maar tjeetje wat een prachtige omgeving. En weer geweldig geschreven, ik zat er helemaal in….ik zeg uitgeven. Je hebt er iig al een fan bij

  2. Wat een wind he’ en dan ook nog de regen erbij..petje af hoor. Jullie hebben ook geen last van de ander halve meter regel er is ruimte genoeg.
    Prachtig hoor de mooie luchten foto’s
    Nu weer uitrusten en tot morgen

Reageer