De vergunning is binnen!
Na maanden van wachten op goedkeuring van de plannen door de gemeente Dordrecht is nu eindelijk de kogel door de kerk. Het interieur van de kapel mag worden verbouwd tot woonhuis. Dit succes is voor de volle 100% te danken aan het ontwerp van Jeroen Dusée. Zijn plan is door de commissie betiteld als “subliem”. De vele details en oplossingen die hij voor die ene grote ruimte heeft bedacht en in het plan heeft verwerkt kunnen nu vorm worden gegeven.

De woonkamer komt op een hoogte van ruim drie meter boven de huidige vloer. Er zullen twee “schoenendozen” van ongeveer 3×10 meter langs de muren worden gebouwd. Hierin is plaats voor drie slaapkamers, twee badkamers, een berging en een entree. Deze dozen worden door een loopbrug met elkaar verbonden waarbij er op het dak een woonruimte ontstaat. Gedeeltelijk afgezet met glas ontstaat er zo een zit- en leefruimte die de sfeer van de kapel volledig ongeschonden laat. Vanaf de hoofdingang met de drieënhalf meter hoge kerkdeuren voert een brede centrale gang tot aan het koor. Daar worden de keuken en eetkamer gesitueerd waarbij de volledige hoogte van de kapel intact blijft. Waar in vroeger dagen het altaar stond zal binnen afzienbare tijd het kookeiland verrijzen en de aan twaalf gasten plaats biedende eettafel staat inmiddels in de halve cirkelvormige ruimte onder de negen ramen van het koor. Door het op het zuiden gelegen grote rozetraam hoog in de voorgevel valt het licht naar binnen.

Hieronder wat afbeeldingen van de eerste schetsen op de plattegrond tot de artist impressions van het toekomstige interieur. Dit alles vormgegeven door Jeroen.

De eerste schetsen van de indeling

01-ai-bovenaanzicht-1

02-ai-vanuit-koor

03-ai-slaapkamer-1

04-ai-bovenaanzicht-2

Voordat dit alles van idee, schets, plan en gedetailleerde tekening tot tastbare werkelijkheid gerealiseerd kan worden is er nog veel tijd, arbeid en doorzettingsvermogen nodig. Maar onder de bezielende leiding van Jeroen, met zijn jarenlange ervaring in renovatie, en inspirator en vormgever van deze tot de verbeelding sprekende plannen gaat dat allemaal lukken!

Maar, Jeroen is er niet meer.

Veel te jong, veel te vroeg en veel te onvoorstelbaar onverwacht is hij ons ontvallen. En het gemis is onbeschrijfbaar.

.

.

Wat nu….. ?

Zijn plan ten uitvoer brengen.
Zijn ideeen tastbaar maken.
De kapel vormen tot een huis.
De ruimte vormen tot een thuis.
Een thuis voor zijn geliefde dochter Julia.
Een thuis voor zijn gerespecteerde schoonzoon Jori.
Een thuis voor zijn alles, Tijm.
Een welkom voor Gemma, Merel, zijn gezin, zijn familie, zijn vrienden en buren.

Dit thuis móet gebouwd gaan worden. En dat is wat we gaan doen!

Op 22 juli is Jeroen in Vizaine overleden, op 3 augustus was het afscheid in de Essenhof, op 11 augustus keurde de gemeente Dordrecht na een periode van bijna drie maanden zijn plannen goed en werd de vergunning verleend. Ergens, hoog daarboven, moet hij aan de juiste touwtjes hebben getrokken. Lieve Jeroen, bedankt!

06-jeroen

4 comments on “Een thuis

 1. Mooi geschreven en vorm gegeven Menno.
  Het kan niet anders dan dat het ontwerp van Jeroen wordt uitgevoerd en voor iedereen een troost is. Zo blijft hij voortleven en nooit vergeten. ❤

 2. Heel mooi Menno.Zo erg dat de ontwerper het niet mee kan maken. Waar moeten jullie beginnen. Daar is natuurlijk al heel veel over gedacht.Maar het moet wel moeilijk zijn om nu de eerste stappen te zetten.Veel moed en doorzettingsvermogen gewenst.

 3. Met kippenvel en tranen in m’n ogen gelezen…
  Wat een prachtig werk. Gaaf dat de mooie plannen uitgevoert mogen worden.

  Succes en sterkte!

  Liefs, Ellen.

 4. Geschrokken van het overlijden van Jeroen in 2017. Ik was een goede vriend en collega van Louis -zijn vader- en Jeanne, zijn moeder. En docent van Jeroen op de HKU (Akademie Artibus).

Reageer