Nog even afwachten of de koop door kan gaan. De plannen zijn er voor 90%, het voorlopig koopcontract is er voor 100%, de zin om te gaan beginnen met de verbouwing is er voor 200%, alleen de hypotheekverstrekker moet nog akkoord gaan met aan- en verkoopwaarde en kredietwaardigheid van de kopers. Jori en Julia dus. En zolang dat licht nog niet op groen staat is er alleen nog maar een luchtkasteel en verder niets, 0%.

Dat luchtkasteel ziet er overigens wel machtig mooi uit. Vooral op tekening. De huidige Sint Jacobskapel is al een karakteristiek pand met zijn hoge ramen, grote kerkdeuren, klokkentorentje, hoog gewelf en prachtig rond rozet-raam in de voorgevel. Als je echter door de nog kale en vlakke inrichting heen kijkt en je inbeeld hoe er kamers, trappen en een verdiepingsvloer in de grote open ruimte geplaatst worden dan gaat je hart sneller kloppen. Waar in vroeger dagen het altaar stond zal een strakke moderne keuken een plaats krijgen. In het koor zal zacht muziek te horen zijn terwijl de lange luxe eettafel gedekt wordt voor het ontbijt. In het vroege ochtendlicht wat door de vijf meter hoge ramen valt ligt een jongetje nog lekker te slapen in zijn nieuwe kamer. In het portaal waar de grote openslaande houten deuren toegang geven tot een gemeenschappelijk stadspleintje staan de ligstoelen en loopfietsjes te wachten op de eerste mooie voorjaarsdag. In deze kapel kunnen Jori, Julia en Tijm leven als god in Frankrijk, als een koning in zijn burcht, als een durfal in zijn boomhut. Oké, er moet nog wel even een woonvergunning geregeld worden, er is nog een huidige woning die verkocht dient te worden en dan zal er nog een jarenlange verbouwing uitgevoerd moeten worden.

Tja, als die hypotheek nou eens niet doorgaat dan wordt het leven opeens een stuk overzichtelijker. Maar dat wil je toch helemaal niet! Open die kerkdeuren, met gezang en orgelspel! Een ‘wees gegroetje’ als we de spinnen en muizen de deur uit jagen. Een schietgebedje als we de hoge steiger beklimmen om het plafond op 10 meter hoogte te witten. We branden een kaarsje als de groep er weer eens uitklapt na een verkeerd aangesloten afzuigkap. En als wijwater drinken we een lekker koud pilsje na een lange dag klussen. Geheel in de traditie van deze Rooms-katholieke kapel gaan we vol toewijding aan de slag. Jori en Julia maken van dit luchtkasteel een prachtig mooie woning en wij helpen waar we kunnen. Nu maar hopen dat de bank snel wat van zich laat horen!

image image

4 comments on “Luchtkasteel

  1. O dat is spannend…maar afwachten dan en hopen dat alles doorgaat.
    Ik zal duimen voor jullie en hoop dat binnenkort de kerkklok gaat luiden!!!
    Menno weer prachtig geschreven 🙂

Reageer