imageAls je met bijna 800 kilometer op de teller begint is het heel wat als de driedubbele cijfers achter je liggen. Daarom keken we uit naar het mooie 100-kilometer monument. Vanaf die plaats is de weg naar Santiago dus nog slechts minder dan 100 kilometer lang. Op de eerste etappe van St.Jean naar Roncesvalles stond op de grens van Frankrijk en Spanje ook zo’n prachtige oude steen met ingebeitelde tekst.

Sinds enkele jaren wordt de route in Galicië gemarkeerd door saaie betonnen routewijzers waarop tevens de afstand naar Santiago wordt vermeld. Op de METER nauwkeurig! Wie heeft dit verzonnen? Zijn er wandelaars die dat precies na gaan meten of zo? Maar enfin, vanaf meter 105.621 heb ik regelmatig een foto gemaakt van deze saaipaaltjes om uiteindelijk de fotoserie dus af te kunnen sluiten met die gedenkwaardige “milestone” (hmm, raar woord eigenlijk).

image image image image

Eenmaal aangekomen op saaipaaltje 101.996 meter kon het niet lang meer duren. Tot we na enige tijd saaipaaltje 99.790 zagen staan…….. huh?!?

image

Ok, er was wel een saaipaaltje geweest waar 100.ooo op stond, die hadden we wel gezien maar het ging ons om die ene oude, die ene bijzondere. Die stond volgens de verhalen ook nog eens 100 meter verkeerd (mooi toch, die stamt nog uit een tijd waar geen digitale vijfpunts quantummechanische satellietmetingen bestonden). Met mijn “Die komt nog wel joh, zeker weten” probeer ik de moed er in te houden. Na een paar kilometer vergeefs de berm afspeuren geven we het op. We hebben hem gemist. Stom! En terug lopen doe je nu eenmaal niet want dan komen er voor ons weer éxtra kilometers bij zodat die 100 km paal dus eigenlijk nog verder terug gezet moet worden maar dan komen er nóg meer kilometers bij zodat hij dus ook die éxtraextra kilometers verder terug gezet moet worden dus zijn we inmiddels in een vicieuze cirkel beland die overigens in mijn hoofd wel vaker van kracht is zeker als ik bijvoorbeeld een stukje aan het schrijven ben over afstandpaaltjes en hun precieze plaatsing en ………

Als we ’s avonds op internet opzoeken waar de 100 kilometerpaal nu precies staat wordt het duidelijk. Hij bestaat niet meer! Bij het plaatsen van de nieuwe reeks saaipaaltjes zijn de oude gebeitelde stenen VERWIJDERD! Dit moet vast dezelfde ambtenaar op één of ander provinciaal niveau zijn geweest die volgens de laatste cultuurbarbaarse standaard had bedacht dat elk saaipaaltje een in meters nauwkeurig afstand moet vermelden. Die meterstand is overigens op koperkleurige metalen bordjes op de saaipaaltjes gelijmd en blijkbaar zijn er nog cultuurbarbaarsere cultuurbarbaren die de bordjes er met een schroevendraaier of breekijzer vanaf slopen. Waarschijnlijk om thuis te laten zien dat zij echt op meterstand 109.745 een paaltje hebben mishandeld. Rare jongens die pelgrims. Vanaf heden dus geen mooi momument meer op de plaats waar je als pelgrim van de driecijferige 100 naar de tweecijferige 99 loopt. In goed Spaans zou ik hier het volgende over willen zeggen: “What a shame!”

ps. Een dag later komen we onverwachts toch nog een oude steen tegen. Als we de saaipaaltjes moeten geloven (EN DAT MOETEN WE!!!) lopen we op precies 79.889 meter van Santiago. De oude gebeitelde steen, bemost, gegroefd en door graffiti beklad (hier vind ik het nou weer niet gepast om overal maar je naam op te kladderen)  vermeld echter dat Santiago de Compostela op een wandelafstand van 78,1 kilometer ligt. Een verschil van 1789 meter. Prachtig! Gewoon  bijna twee kilometer op de verkeerde plek maar zo op zijn plaats.

image

 

21 comments on “Saaipaaltjes

  1. Hoi Ton, laatste loodjes, saaie paaltjes, laatste paaltjes, saaie loodjes, maakt niet meer uit hoor, we lopen er fluitend aan voorbij (mijn kortademigheid speelt weer op, vandaar) groetjes, Yvon&Menno

 1. Hahaha de afstanden kloppen dan niet helemaal maar jullie zijn in ieder geval aan de laatste km’s begonnen. Wel leuk dat je toch nog een oude steen(km paal) tegen kwam.
  Nog even volhouden jullie zijn er bijna!!!

 2. Wat een doorzetters…!! Menno, ik geniet elke keer weer van je verslag.. Fantastisch..
  Succes nog beide met de laatste etappes. Liefs Margo

 3. Ja…..de laatste paaltjeswegen het zwaarst..Een mooie prestatie van jullie om deze tocht te ondernemen. Af en toe hebben we een WiFi verbinding en dan lezen Lia en ik met belangstelling jullie log.
  Jullie schrijven er leuke verhalen bij (met leuke foto’s). Een goede reis verder en we spreken elkaar nog.

  Liefs en groeten van Herbert en Lia uit Carcassonne.

  1. Hoi Herbert en Lia, ik hoop niet dat mijn berichtjes jullie afschrikken maar anders gaan jullie de camino volgend jaar zelf beleven. Geniet van jullie huidige vakantie! Groetjes Menno&Yvonne

 4. Ja hoor, de laatste kilometers zijn in zicht! Nog even doorbijten…. euh, door wandelen en jullie hebben jullie doel bereikt! Wat een belevenis!!!

 5. De laatste 100 km, wat een vreemd gevoel moet dat geven. En laat die paaltjes maar lekker voor paaltje staan, jullie tellen gestaag af. Succes

 6. De paaltjes mogen dan saai zijn maar jullie tocht en jouw verhalen zijn allerminst saai.Na deze 100 kilometer vallen we allemaal terug op nul. Daag hoor goeie reis verder en tot schrijfs. Ma.

  1. Hoi Filip en Kristel, het kan bijna niet meer misgaan, nog twee etappes. Morgen 26 km, maandag 19 km. Santiago is ons einddoel, dan is het goed voor ons. We hopen dat jullie snel herstellen en ook binnenkort de tocht kunnen volbrengen, met jullie gedrevenheid gaat dat gewoon zeker lukken!!

Reageer