Het symbool van de pelgrims op weg naar Santiago is de Sint Jacobsschelp. De oorsprong van dit symbool is niet helemaal duidelijk maar er is een verklaring die behoorlijk hout lijkt te snijden. Wanneer in vroeger tijden een pelgrim het helemaal had gehaald tot Santiago of zelfs tot het einde van de wereld “Finisterre” dan waren daar veel schelpen uit de Atlantische oceaan te vinden, de zogenaamde Jacobsschelpen. Ze namen er één mee naar huis om op deze manier te bewijzen dat ze de tocht daadwerkelijk hadden volbracht. Bij het terug naar huis lopen (in Santiago waren ze pas op de helft want lekker per bus, trein of vliegtuig huiswaarts zat er in de middeleeuwen nog effe niet in) waren ze met zo’n schelp ook herkenbaar als pelgrims. Dat was weer een voordeel ten opzichte van struikrovers want bij een pelgrim viel niet veel te halen. Ook dat is veranderd want heel wat “pelgrims” hebben een rugzak vol dure kleding, schoenen, creditcards, smartphones, mp3 spelers, fototoestellen, iPads, gps-pathfinders, e-readers, etc… Wat zou dat toch heerlijk zijn om in plaats van een dure reisverzekering gewoon een schelp aan een touwtje om je nek te hangen waarna elke struikrover je vol eerbied de doortocht verleend. Of misschien nog beter, al die dure ballast thuislaten en gewoon met een knapzak en een paar oude sandalen de wijde wereld intrekken.

Hieronder slechts enkele voorbeelden van het symbool zoals je dat vandaag de dag overal langs de route tegenkomt.

Tuinhek
Tuinhek
Straatlamp
Straatlamp
image
Fonteintje
Putdeksel
Putdeksel
image
Boven de voordeur
Muurversiering
Muurversiering
Op straat als wegwijzer
Op straat als wegwijzer
Mijn geldbuidel
Mijn geldbuidel
Op de rugzak van wandelaars
Op de rugzak van wandelaars
image
Ornament in een kerk

 

4 comments on “Jacobsschelpen

  1. Nog een eindje dan mogen jullie ook een schelp om je nek hangen. Ik hoop dat het zover komt maar bij dat fonteintje zag ik een behoorlijk dikke enkel. Was die van Yvonne.? In Nrd- Spanje zou het nu wat minder warm zijn.,Dat lijkt me wel veel beter om te lopen. Hou vol , je bent nu over de helft. Groetjes en tot schrijfs. Daag Ma

    1. Hoi An, ongelooflijk dat we alweer 10 dagen verder zijn. Jullie hebben het ook goed gehad in de Picos begreep ik. Wij zijn nu in Rabanal. Weer volop de bergen in. Kus.

Reageer