Op weg naar Madeira hebben we een tussenstop van drie dagen in Lissabon geplanned. Ons hotel ligt aan de rand van een stadspark waarvandaan we de eerste ochtend begonnen zijn om de stad lopend te verkennen. Via een mooi uitzichtpunt in dat park kwamen we aan bij een hoge winkeltoren waar je vanaf het dak een volledig vrij zicht hebt op Lissabon, op de buitenwijken en op de grote baai waar de stad gelegen is.  De brug die de noord en zuidoever verbindt lijkt wel op de grote Golden Gate Bridge in San Francisco. De steile straatjes met oude trams en de verschillende wijken in het heuvelachtige landschap doen inderdaad aan de stad in Californië denken.

We hebben veel rondgewandeld en slechts één keer de metro, de tram, de bus en de trein genomen. De wijk Bairro Alto met de grote stadsliften was druk met toeristen. Alfama, een oude volksbuurt die tegenwoordig populair is vanwege de vele Fado restaurants was gezellig. Ook zijn we in de met musea en touringcars overladen wijk Belém geweest waar we de beroemde pastáis de Belém hebben gekocht en geproefd. In ‘s Hertogenbosch eet je een “Bossche bol”, in Dordrecht een hazelnootgebakje van Brokking en in Lissabon dus zo’n met crème gevuld pasteitje.

Onder de oprit van de brug lagen vroeger de oude fabrieken. Deze industriële gebouwen hebben ze omgetoverd in een hip en alternatief winkelcentrum. LX Factory heeft tal van rommel-, meubel-, design- en boekwinkeltjes en daarnaast diverse eettentjes en terrassen. Onnodig te vermelden dat we al deze categorieën bezocht hebben. 

De straten van Lissabon zijn leuk om door te wandelen. De ene wijk wat gezelliger dan de andere maar je komt regelmatig leuke winkels en terrasjes tegen. Twee kopjes koffie voor nog geen anderhalve euro of avondeten bij een klein restaurant voor 30 euro voor twee personen zijn natuurlijk ook vriendelijke prijzen. Tijdens het wandelen is ontzettend veel kunstzinnige graffiti te zien.  Deze underground art lijkt in Lissabon wel tot een hogere kunstvorm verheven. Iets wat we hebben proberen te controleren door het Berardo museum voor moderne kunst te bezoeken.  Lekker even in de koelte van de grote expositie ruimten naar verschillende werken van o.a. Picasso en Andy Warhol kijken.  

Gelukkig konden we tussen al onze bestemmingen in deze stad regelmatig even uitrusten op een groot, klein, gezellig, rommelig of stoffig terras. Lekkere wijntjes met versgesneden droge ham en ambachtelijke Portugese kaasjes.  We hebben onze beentjes een goede intervaltraining gegeven. Uurtje lopen, halfuurtje zitten. En we hebben ons Portugees weer een beetje opgehaald: “duas Cervejas  en  “dois vinho tinto”. 

Inmiddels zijn we onderweg naar Madeira. Toch nog zo’n anderhalf uur vliegen in zuidwestelijke richting. We zijn benieuwd wat ons daar weer te wachten staat.

6 comments on “Lissabon

 1. Hoi
  Wat leuk dat jullie weer alles met ons delen geweldig!!!
  Het ziet er weer schitterend uit,prachtige foto’s en veel kunst op de muur…ik hou der van:))
  Jullie gaan nu naar Madeira…ben zeer benieuwd vast een prachtig eiland.
  Geniet ervan. Groetjes Hanneke X

 2. Wat leuk om dit alles te lezen en jullie te volgen. Hele mooie en grappige foto’s! Voor jullie was Lissabon een mooie uitdaging voor de komende dagen op Madeira! Ik ben benieuwd naar het volgende verhaal en de foto’s. Lydia

 3. Mooi om zo weer met jullie mee te reizen..dat wordt genieten Dat doe ik nu al bij die aparte schilderingen. Graag tot kijks Daag .Groeten van Ma

 4. Wat een leuk verslag weer van jullie bezoek aan Lissabon. Krijg er ook zin in hoewel we net thuis zijn van een heerlijke vakantie.
  Kus Anja

Reageer